XS
SM
MD
LG

Tijana Bošković: Želimo zlato u Parizu

FOTO: FIVB

 
Memorijalni turnir „Agata Mroz Olševska“ za seniorke Srbije počeo je na najbolji mogući način – pobedom 3:0 protiv Francuske. Sjajnu uvertiru za Pariz su napravile prvakinje sveta, pošto ih za manje od dve sedmice baš ova selekcija očekuje i na startu Olimpijskih igara u A grupi. Nakon toga je porazila Dominikansku Republiku i Poljsku. Sinoć se reprezentacija vratila u Beograd.

Za  23. jula zakazan je put u Pariz. Stoga ovi mečevi, kao najava za ono što sledi u Gradu svetlosti privače veliku pažnju, a ništa manju i plave gracije kao jedne od favorita za medalju.

 
I među njima, naravno, Tijana Bošković. Poznata „levica” srpskog tima je uvek glavna tema u svetu odbojke, te su tako poljski novinari i u moru intervjua sa crveno-belima, morali da „ugrabe” pet minuta i sa odbojkaškom zvezdom. Prvo pitanje ticalo se utakmice sa Trikolorima u Mijelecu, u kojem je „Ćoti” odmorila u trećem setu.

- Odluka našeg trenera je bila da svi dobiju šansu da igraju. Drago nam je da imamo priliku da igramo prijateljske mečeve pre Igara. Mnoge od nas nisu igrale u Ligi nacija, pa je ovo dobra prilika da proverimo formu pred najvažniji turnir u sezoni – počela je Boškovićeva razgovor sa Sarnom Kšištof za poljski sajt Siatka.org.

Da li se osećate kao vođa tima?

- Ne znam. Moja uloga je da uvek dobijem mnogo lopti i pravim poene. Volim da igram kao napadač, ali zajedno sa svojim saigračicama, radimo odličan posao. Kao i svi, srećna sam i zahvalna što igram za reprezentaciju Srbije poslednjih deset godina. Mislim da je predstavljanje naše zemlje ogromna odgovornost i sviđa mi se taj pritisak.

U Ligi nacija su igrale mlade igračice. Nije bio važan rezultat na ovom turniru, koliko priprema za Olimpijske igre?

- Sedam igračica nije učestvovalo u ovogodišnjem VNL-u. To je bila odluka selektora, pošto smo imale duge sezone u klubovima. Odlučili smo da je bolje da se odmorimo, a tako su mlađe devojke imale priliku da igraju. Nije bila greška, jer već dva meseca treniramo zajedno. Iza nas su dve uspešne provere protiv Italije, trenutno igramo turnir u Poljskoj, sigurna sam da će sve to biti od velike pomoći za Pariz.

Šta je vaš cilj na Olimpijskim igrama?

- To svi znaju. Kao dvostruki prvaci sveta i šampioni Evrope iz 2019. godine, uvek se trudimo da igramo u finalu. Znamo da imamo kvalitet i učinićemo sve da osvojimo zlatnu medalju.

Saradnja sa Đovanijem Gvidetijem?

- On je sjajan trener. Ostvario je mnogo uspeha, kako u klubu, tako i u reprezentacijama koje je ranije vodio. Srećna sam što imam priliku da radim sa njim. Mislim da zahvljujući njemu i načinu na koji radi unapređujemo našu igru. Prethodne godine smo igrali u finalu Evropskog prvesntva, što je bio veliki uspeh. Ide nam prilično dobro – podvukla je Tijana Bošković.

ISKUSTVO JAČE OD PRITISKA

Sa nepunih 20 godina, prvi put je igrala na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine, kada je osvojila srebro. Usledio je Tokijo 2021. godine i bronza. Nedostaje još samo jedna u bogatoj riznici...

Očekivanja su ogromna, a pritisak je, kao i uvek, veliki. Ipak, mislim da imam više iskustva u odnosu na 2016. i 2021. godinu. Ovo će biti moje treće Olimpijske igre i sigurna sam da ću uživati na terenu.

SEĆANjA IZ RIJA I TOKIJA

Na pitanje po čemu pamti prethodne Olimpijske igre, najbolji korektor na svetu odgovorila je:

- Samo to iskustvo je bilo neverovatno za mene. U Riju smo igrali finalu, u Tokiju osvojile bronzanu medalju. To je najveći sportski događaj na svetu, uvek nosi lepa seećanja i srećna sam što sam predstavljala svoju zemlju. Takođe, veoma sam uzbuđena i radujem se što isto sledi i u Parizu.