XS
SM
MD
LG

Ičelić: Trofej nagrada za sve što radimo

Foto/ Vaso Ljubenko

Košarkaši trebinjskog Leotara imali su naporan period iza sebe i reprezentativnu pauzu su iskoristili za punjenje baterija pred rasplet u košarkaškom prvenstvu Bosne i Hercegovine.

Trebinjci su se vratili na završnici Kupa "Mirza Delibašić", a u polufinalu su poraženi od Širokog. Nastup na završnici kupa u Trebinju vide kao nagradu za jako dobru utakmicu protiv Borca dva dana ranije u finalu Kupa Republike Srpske gdje im je pobjeda i obezbijedila kartu za Skenderiju. 

- Polufinale protiv Širokog je bila nagrada za dobru utakmicu protiv Borca u Kupu Republike Srpske, gdje smo odigrali dobru utakmicu. U sezoni 2013/14 sam imao situaciju da kao trener Leotara igram polufinale i evo sada. Izgubili smo negdje u minut i po ovu utakmicu. Vodili smo 28 minuta, Široki nekih 12 minuta. Većim dijelom smo kontrolisali utakmicu, ali smo imali pad u posljednjim minutama. Junaković je preuzeo na sebe poene, da kažem bukvalno ih je izmislio, pogodio i mislim da je igrački kvalitet njega kao pojedinca na toj poziciji presudio. Čestitke Širokom na toj pobjedi, a ja sam ponosan na momke i kako smo pristupili tom finalu. Falila su nam možda jedan-dva pogođena šuta da napravimo podvig, ali mislim da smo se predstavili u jako dobrom svjetlu, govori za SportDC Marko Ičelić, trener Leotara.

Dva dana pred završni turnir Leotar se revanširao Borcu i u finalu Kupa Republike Srpske ostvario pobjedu, prigrabio trofej i plasirao se na završnicu Kupa Mirze Delibašića.

- Ovaj trofej znači mnogo za klub. Ovu sezonu smo počeli u nekoj selekciji domaćih igrača, gdje smo pokušali da izvučemo maksimum, da napravimo jednu smjenu generacija. Svjesni smo da će biti i zadovoljnih, ali i nezadovoljnih kako to sve izgleda. Mislim da radimo pošteno, i da kompletan klub, uprava na čelu sa predsjednikom Mastilovićem, svi van terena, mi na terenu, ulažemo veliku energiju da to sve izgleda najbolje. Mnogo nam znači da poslije tri godine dođemo do jednog trofeja i mislim da je to nagrada za sve što radimo.

I sam Ičelić je u najavi utakmice protiv Borca rekao da njemu ta utakmica lično mnogo znači i da će dati sve od sebe da uzme trofej.

- Ušao sam emotivno u tu utakmicu i puno mi je značila. Tri godine sam ovdje, četiri uključujući sezonu 13-14. Imali smo zaista dobre sezone, bili smo na jednu loptu od ABA lige, kada su nas svi otpisali ušli smo u play-off. Ove godine smo imali nekih nesretnih okolnosti, nekih poraza kući. Uloženo je dosta truda u sve to. Posvetio sam se da dođem do trofeja, pogotovo protiv Borca gdje sam izgubio finale Kupa, ulazak u ABA ligu. Obećao sam da ću dati 300% sebe za utakmicu. 

Leotar je trenutno tu negdje na granici play-offa, play outa ili tog šestog mjesta koje završava sezonu.

- Što se mene lično tiče uvijek može bolje. Nikada ne možemo unaprijed nešto planirati. Mi smo odigrali dosta dobrih utakmica na strani, čak imamo i više pobjeda u gostima. Kod kuće smo izgubili utakmice od Slavije i Slobode koje možda nismo trebali. Sloboda je rosterski možda i kvalitetnija ekipa, vodili smo i po 15 razlike, u završnici pad koncentracije, energije, nismo uspjeli to da privedemo kraju. Nije sezona završena, uvijek govorim momcima da treba vjerovati do kraja. Sa neke 2-3 pobjede mislim da možemo gore, treba vjerovati. Kada sve saberemo, stavimo rostere ostalih ekipa, možda da smo u čitavoj sezoni imali jedan-dva kiksa.

Spars je na dvije pobjede razlike trenutno, mada još uvijek nema zvanične odluke o meču Mladosti i Sparsa, te bi u slučaju eventualnog oduzimanja boda sarajevskoj ekipi Leotar bio u boljoj poziciji da stignu Sarajlije. 

- Iskreno, nisu to dvije pobjede razlike. Spars nije odigrao utakmicu protiv Mladosti. Dosta je neregularnih stvari oko toga. Mi, Mladost, Orlovik, svi se borimo za to mjesto, a ne znamo na čemu smo. Otkazati uakmicu pet-šest sati pred početak je neregularno. Opet, i da se utakmica ponovo odigra Sparsi ne bi imali igrača za tu utakmicu. Svaka utakmica pred nama je teška do kraja ligaškog dijela sezone. Iskreno, ne gledam druge rasporedu, ne gledam druge ekipe. Gledam samo u nas i ako mi budemo pravi, uradimo ono što je do nas, onda ćemo gledati u ostale ako bude trebalo.

 


22 .kolo Prvenstvo BiH
Mladost 59 : 56 Posušje
Slavija 89 : 92 Orlovik
Široki 82 : 71 Bosna Meridianbet
Promo 73 : 78 Sloboda
Spars 95 : 81 Leotar
Borac Wwin 72 : 74 Prijedor - Spartak
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Široki 22 20 2 42
2 Bosna Meridianbet 22 17 5 39
3 Sloboda 22 14 8 36
4 Borac Wwin 22 13 9 35
5 Mladost 22 12 10 34
6 Spars 22 12 10 34
7 Orlovik 22 10 12 32
8 Leotar 22 9 13 31
9 Promo 22 8 14 30
10 Slavija 22 6 16 28
11 Posušje 22 6 16 28
12 Prijedor - Spartak 22 5 17 27