XS
SM
MD
LG

Aco Damjanović: Pokazali smo da možemo igrati sa svima i sve pobijediti

Foto/ KK Bosna Meridianbet

Košarkaši sarajevske Bosne posliej četrnaest godina vratili su pehar namijenjen pobjedniku kupa u svoje vitrine. Trijumfom nad Širokim u finalu Studenti su osvojili trofej "Mirze Delibašića", a prethodno su u polufinalu savladali i ABA ligaša, Igokeu.

Trener Aleksandar Damjanović naravno sija od zadovoljstva nakon što su se utisci slegli.

- Svi smo zadovoljni sa onim što smo uradili. Napravili smo dobar posao i generalno mislim da je sam turnir bio dobar, kvalitetne utakmice, navijači su mogli uživati u košarci, mi koji smo u igri smo mogli uživati. Savladali smo Igokeu u polufinalu i onda sa dosta samopouzdanja smo dočekali Široki. Finale je samo po sebi zahtjevna utakmica, a kamoli kada je takav protivnik preko puta. Dobra, tvrda, utakmica, Široki je odlična ekipa, sa odličnim trenerom i čitava utakmica je bila egal. U posljednjih par mintua je pala odluka, pogodili smo neke šuteve, bili smo jako motivisani, energični i na kraju zasluženo osvojili Kup, kaže za naš portal Aleksandar Damjanović.

Skalp Igokee je veliki, a Damjanović ističe da su u toj utakmici presudili smirenost i koncentracija.

- Imali smo malo veću želju za pobjedom, a presudili su koncentracija i smirenost u presudnim momentima utakmice. Bilo je nezgodnih momenata u meču protiv Igokee, što je i očekivano za ovaj nivo i kada igrate protiv takvog rivala, ali smo bili mirni, nismo dozvolili da nas nešto izbaci iz takta.

Sa neke psihološke strane pobjeda protiv Igosa još više znači.

- Znači ova pobjeda dosta. Ekipa Igokee je stabilan, respektabilan ABA ligaš, jedna dobra košarkaška organizacija. Vjerovali smo u sebe, znali smo da možemo igrati protiv njih i to je rezultiralo dobrim rezultatom. Možda je rezultat neočekivano visok, ali nama pobjeda kao pobjeda nije iznenađenje. Kažem, jeste možda previsoka razlika, ali trijumfu smo se nadali.

Studenti se sada okreću domaćem šampionatu gdje ostaju još četiri kola do kraja prvog dijela sezone.

- Ostaju još četiri kola. Prije svega imamo Borac na domaćem terenu. Moramo tom meču pristupiti skoncentrisano i mislimo samo na to. Ima još kvalitetnih protivnika, dobrih utakmica za nas, ali prvo Borac, pa onda sve ostalo. Kako smo radili do sada, tako ćemo i dalje, s tim da nam je podstrijek osvajanje Kupa i mnogo znači za samopouzdanje.

Pokazala je Bosna da može biti egal sa Igokeom, pa se sa pravom onda postavlja pitanje da li se ambicije mijenjaju i misle li u Bosni da mogu Igosima uzeti i titulu prvaka BiH.

- Iskreno, ambicije kluba su i dalje samo plasman u ABA 2. To nam je primarni cilj i uradićemo sve da se toga domognemo. Što se tiče samog prvenstva i eventualnog osvajanja, to je jako teško za predvidjeti. Vidjeli smo da možemo igrati sa svima i da možemo pobijediti sve. Ali, puno je još utakmica, ne bih se usudio da bilo šta predviđam.

Nije isključeno i da bude novih igrača za završnicu sezone.

- Vidjećemo. Možda ćemo ubaciti još jednog igrača u roster do Lige 6.


22 .kolo Prvenstvo BiH
Mladost 59 : 56 Posušje
Slavija 89 : 92 Orlovik
Široki 82 : 71 Bosna Meridianbet
Promo 73 : 78 Sloboda
Spars 95 : 81 Leotar
Borac Wwin 72 : 74 Prijedor - Spartak
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Široki 22 20 2 42
2 Bosna Meridianbet 22 17 5 39
3 Sloboda 22 14 8 36
4 Borac Wwin 22 13 9 35
5 Mladost 22 12 10 34
6 Spars 22 12 10 34
7 Orlovik 22 10 12 32
8 Leotar 22 9 13 31
9 Promo 22 8 14 30
10 Slavija 22 6 16 28
11 Posušje 22 6 16 28
12 Prijedor - Spartak 22 5 17 27