XS
SM
MD
LG

Stop za srebrenički cvijet - Evropa, ipak, poznaje neki red

Dres FK Sarajevo sa srebreničkim cvijetom FOTO: FK Sarajevo

Fudbal, i sport uopšte, bi trebalo da budu izolovani od političke svakodnevice, ali na ovim našim, balkanskim, prostorima to je, jednostavno, nemoguće.

U „zemlji dva entiteta i tri naroda“, duboko podeljenoj na nacionalnoj osnovi, ništa nema perspektivu. „Multietnički projekat“ je stigao i do Fudbalskog saveza BiH 2011. godine, rušenjem dejtonske kategorije tročlanog Predsedništva i uvođenjem institucije jednog predsednika metodom sile –nametnutim ucenjivačkim sankcijama od strane UEFA i FIFA prema Borcu (te godine prvi put su Banjalučani bili prvaci Premijer lige).

Nikada nije, taj projekat, zaživeo u punom kapacitetu, što se videlo prilikom odigravanja prijateljske utakmice u SAD 2021. godine kada su vize određivale putnike u avionu, ali i političkom hajkom na čelne ljude FS BiH posle odluke da se u novembru 2022. u Sankt Peterburgu odigra prijateljski meč protiv Rusije.

U oba slučaja predstavnici sva tri naroda u „Dejtonskoj zemlji“ su dala fudbalsku saglasnost za odigravanje pomenutih utakmica. Onda se umešala politika i moćne ambasade stranih zemalja u BiH, pa su muslimani prvi odustali (ozbiljne pretnje dobio Fuad Čolpa koji je glasao „za“ kao član Odbora za hitna pitanja FS BiH), a za njima, stidno, krenuli i predstavnici „udavljene“ Herceg-Bosne.

Elem, u međuvremenu fudbalski poligon u BiH postao je glavna „oglasna tabla“ za fabrikovanje srebreničke ratne tragedije iz devedesetih godina prošlog veka.

„Mašineriju“ u projektu pod nazivom „politika iznad fudbala“ pokrenuo je Fudbalski klub Sloga iz Siminog Hana koji je nakon osvajanja titule u Prvoj ligi FBiH u junu 2018. godine promenio identitet – ime i grb, boje su ostale iste: nebesko plava i bela.Sloga je nestala, a Tuzla siti nastala. Fudbalsku loptu na klupskom znamenju zamenio je srebrenički cvet. Dogodilo se to 3. jula 2018. godine kada je na konferenciji za novinare sve obelodanjeno.

„Autor ovog cveta je Udruženje 'Gračaničko keranje' koje je na ovaj način ustupilo na korištenje cveta sećanja na našem grbu bez naknade“, saopštio je FK Tuzla siti čiji je idejni tvorac, u liku predsednika Azmira Husića, bio niko drugi nego vladar iz sene Naser Orić.

Sporazum je, u ime kluba, potpisao Mirsad Suljić, šef marketing službe kao i predstavnica Udruženja „Gračaničko keranje“ Azemina Ahmetbegović. Šest godina su Tuzlaci igrali u Premijer ligi BiH sa grbom kluba koji je nosio političke konotacije, čak su nastupali i u kvalifikacijama za UEFA ligu konferencija. Niko nije ragovao. Čak ni Fudbalski savez Republike Srpske, kao jedan od dva konstitutivna elementa „krovnog“ Saveza iz Sarajeva. 

Tako su čelnici Tuzla sitija predvođeni predsednikom Azmirom Husićem, biznismenom pristiglim iz Amerike, „progurali“ fudbalsku priču o Srebrenici. Letos je klub ispao u Prvu ligu FBiH i narednu sezonu igraće u ovom rangu takmičenja – drugi stepen.

Klub koji je nastavio politizaciju fudbala u BiH je FK Sarajevo. Bordo tim je tražio od Fudbalskog saveza BiH i UEFA da na međunarodnoj utakmici u Kazahstanu protiv Aktobea, u prvom kolu kvalifikacija za Ligu konferencija, na dresovima nosi srebrenički cvet. Iako je FS BiH, navodno, dao saglasnost (treba da se utvrdi ko i na koji način), reagovala je UEFA i zabranila Sarajlijama nošenje pomenutog simbola. Zbog toga su fudbaleri Sarajeva izašli sa crnim „flekama“ na dresovima. 

U skladu sa pravilima UEFA izgled dresa prihvaćen je od Fudbalskog saveza BiH koji je službenim putem takav dres prijavio UEFA. Pored toga FK Sarajevo 25. juna uputio je i posebnu molbu prema UEFA da nam dozvoli korištenje ovog dresa. Tri dana pre odigravanja utakmice od UEFA je stigao službeni odgovor na našu molbu, u kojem se navodi da nemamo saglasnost za dodavanje ovog simbola na dres, te da igrači mogu koristiti crne trake oko ruke. Pošto su dresovi u tom trenutku već bili pripremljeni o tome je klub obavestio UEFA iz koje je poručeno da se odštampani simbol 'prekrije'“, stoji u saopštenju FK Sarajevo.

U BiH, izgleda, sve može, ali ne i u Evropi u kojoj se, ipak, zna neki red. O poretku, pogotovo moralnom, izlišno je bilo šta govoriti... 

Razmimoilaženje je sve jasnije i očiglednije i vodi ka izvornom Dejtonu – sport u nadležnosti entiteta!

Ekipa Sarajeva u Kazahstanu pre utakmicu FOTO: FK Sarajevo

Cvet u Vrapčićima

Na stadionu Veleža u Vrapčićima kod Mostara je u julu 2019. godine osvanuo je srebrenički cvet. On je bio postavljen na centru igrališta, ali ni tada niko nije reagovao od nadležnih fudbalskih instanci da upozori „rođene“ na mešanje politike u sport. 

A kada se na stadionima u Republici Srpskoj obeležava pogrom Srba iz 1995. godine, onda federalni sarajevski mediji to potenciraju kao politički akt i traže kazne za klubove iz srpskog entiteta.

U oba slučaja Fudbalski savez Republike Srpske je ćutao.

Grb Tuzla sitija FOTO: fejsbuk profil FK Tuzla siti