XS
SM
MD
LG

Darko Nestorović - Čovek koji piše istoriju

Darko Nestorović (desno) FOTO: FC Al Arabi

Darko Nestorović ponovo na klupi Al Arabija ispisuje klupsku, ali i istoriju kuvajtskog fudbala. Nekadašnji selektor mlade reprezentacije BiH koji je ostavio dubok trag u zvorničkoj Drini, Rudar Prijedoru, Slobodi iz Mrkonjić Grada, fočanskoj Sutjesci, bijeljinskom Radniku i Zvijezdi-09 iz Etno sela Stanišići po treći put seo je na klupu Al Arabija i odmah osvojili titulu jesenjeg prvaka.

 

Ovo je svojevrsni podvig njegovog kluba koji je, do trenutka kada je Nestorović seo na njegovu klupu, bio trećeplasirani tim u kuvajtskom šampionatu i imao je četiri boda zaostatka za vodećim Al Kuvajtom, najvećim tamošnjim klubom iz kojeg stoji državni aparat. Za dva meseca rada u Al Arabiju bivši napadač Čelika, Rada, Spartaka iz Subotice i Rijeke je ponovo vratio šampionske ambicije u “zeleni” tabor.
-Imamo isti broj bodova sa Al Kuvajtom, ali i bolji međusobni skor jer smo protivnika pobedili na njegovom terenu sa ubedljivih 3:0 iako oni imaju bolju gol razliku za nekoliko pogodaka. Ta pobeda i jeste bila najznačajnija u osvajanju titule jesenjeg prvaka. Otkada sam stigao u Al Arabi vodio sam sedam utakmica u prvenstvu, ostvarili smo šest pobeda i jedan nerešen ishod – referisao je Darko Nestorović iz dalekog Kuvajta. 
Sada u prvenstvu Kuvajta sledi jednomesečna pauza, šampionat se nastavlja 12. februara.
-Verujem da ćemo i u drugom delu prvenstvene trke nastaviti u istom, pobedničkom ritmu. Naš krajnji cilj je titula i verujem da možemo da dođemo do nje. Nastojaćemo što bolje da se spremimo, kako bi u sjajnoj formi dočekali nova iskušenja i prepreke koje treba da savladao – dodao je Nestorović.
Pored domaćih takmičenja Al Arabi je nastupao i na Azijskom kupu i te utakmice su mu poslužile za sticanje dodatnog iskustva i samopouzdanja.
-Odigrali smo dva meča, pobedili smo Al Najmu iz Libana, a remizirali smo sa Zavarom iz Iraka i možemo da budemo zadovoljni ovim rezultatima. Najvažnije je da smo tokom prvog dela sezone dizali takmičarski i rezultatski i sve ovo što smo do sada ostvarili nije slučajnost – napomenuo je Nestorović.
Stručnjak iz Republike Srpske “zapalio” je Kuvajt 2017. godine kada je sa Al Arabijem postigao fantastične rezultate.
-Ovaj sadašnji tim je potpuno nov u odnosu na onaj od pre sedam godina. Došao sam na klupu Al Arabija kada je bio poslednji na tabeli i na kraju smo bili trećeplasirani u prvenstvu. Tada sam stigao umesto španskog trenera Huana Martineza, igrali smo finale Princ kupa o slavili i Liga kupu Kuvajta posle 15 godina pauze. I danas se ljudi u klubu, ali i navijači sećaju tog fenomenalnog uspeha i radosti u kojoj smo uživali. Po mnogima tada je Arabi igrao najlepši fudbal u Kuvajtu, a nakon mog odlaska sledeće sezone osvojena je titula. Pored Arabija radio sam i u Kazmi, koja nije u rangu mog sadašnjeg kluba s kojom sam bio jesenji prvak i igrao polufinale Emir kupa – objasnio je Nestorović koji je Kazmu napustio zbog neslaganja s direktorom kluba. 
Osim u Kuvajtu Darko Nestorović je ostavio trag i u jordanskom fudbalu, na klupi Al Vehdata, koji ima najveći fudbalski rejting u ovoj zemlji.
-I u Jordanu sam imao sjajne saradnike s kojima sam osvojio Superkup jer smo u finalnim susretima savladali Al fejsali sa 2:1 i 1:0. Bile su to prve pobede Al Vehdata nad Al Fejsalijem, koji je držao primat u Jordanu, u poslednje četiri godine. Neposredno pred izbijanje ratnih sukoba u Gazi napustio sam Jordan, vratio se kući u Bijeljinu i nisam dugo čekao na novi posao. Usledio je treći poziv Al Arabija iz Kuvajta koji nisam mogao da odbijem jer to je moja druga porodica, u ovoj azijskoj zemlji – završio je svoje izlaganje Darko Nestorović, uspešni trener iz Republike Srpske.

Kandidat za selektora

Darko Nestorović je, dok je sedeo na klupi Kazme, bio jedan od najozbiljnijih kandidata za selektora Kuvajta.
-Po svim angetama sprovedenim među kuvajtskim trenerima i sportskim radnicima bio sam na prvom mestu, doživljavao otvorene pohvale i divljenje u medijima i malo je nedostajalo da preuzmem i klupu “A” reprezentacije Kuvajta. Tada se to nije dogodilo tada, možda hoće u budućnosti – zagonetan je ostao Darko Nestorović.


Vreme za porodicu

Tokom pauze u prvenstvu Darko Nestorović neće dolaziti kući u Bijeljinu, ali će porodica biti njegov gost u Kuvajtu.
-Vezan sam za porodicu i mnogo mi nedostaje, pogotovo unuka Anđela. Zahvaljujući podršci članova porodice i ostvario sam sve ovo u fudbalu, prvo kao igrač, a sada kao i trener. Biće mi izuzetno drago da se družim s njima u pauzi prvenstva – rekao je Nestorović.

Darko Nestorović FOTO: Al Arabi