XS
SM
MD
LG

Real prvak Evrope i pomogao Borcu da bude nosilac na startu kvalifikacija (video)

Vinisijus Junior slavi pogodak FOTO: uefa.com

I u devetom finalu takmičenja pod nazivom Liga šampiona fudbaleri Real madrida su osvojili pehar i imaju stoodstotan učinak.

“Kraljevski klub” je večeras na stadionu “Vembli” u Londonu rezultatom 2:0 porazio Borusiju Dortmund i osvojio svoju 15. titulu u 19. finalu, dok je Borusija ostala na jednoj kruni iz tri finala.

U prvom poluvremenu njemački predstavnik je bio mnogo konkretniji i opasniji, a u nekoliko navrata igrači Borusije Dortmund su ugrozili belgijskog golmana na golu Real Madrida Tiba Kurtou. Čak su pogodili i stativu (Niklas Filkrug) poslije jednog kontranapada. Madriđani za prvih 45 minuta nisu imali šut u okvir gola “milionera”.

Tek u 55. minutu španski šampion je imao prvi šut u okvir gola kada je Daniel Karvahal šutirao iskosa sa lijeve strane i pogodaio u golmana Gregora Kobela. Igrao se 74. minutu kada je Real Madrid poveo. Korner sa lijeve strane izveo je Toni Kros, a na pravom mjestu u šesnaestercu Nijemaca našao se Karvahal i sa ivice peterca proslijedio loptu u suprotnu “malu mrežu” gola Dortmunda – 0:1. Čak je i Mats Humels rukom pokušao da zaustavi loptu, ali nije uspio koliko je bila “oštra”.

Vinisijus Žunior je pogodio u 83. minutu za 2:0 poslije velike greške Jana Matsena koji je poklonio loptu nekadašnjem saigraču Džudu Belingemu, a ovaj gurnuo for Vinisijusu koji je neumoriv…

U 87. minutu Filkrug je postigao pogodak za Borusiju Dortmund u 87. minutu, ali je on opravdano poništen zbog ofsajda. Tako su Nijemci izgubili drugo uzastopno finale na "Vembliju"...

Trijumfom Real Madrid je pomogao i šampionu Bosne i Hercegovine banjalučkom Borcu koji će u prvom kolu kvalifikacija za UEFA Ligu šampiona bio nosilac i imaće lakše rivale na startu evropskom takmičenja za sezonu 2024/25.

 

Dani Karvahal slavi prvi gol za Real Madrid FOTO: uefa.com

 

Borusija Dortmund – Real Madrid         0:2 (0:0)

Stadion: “Vembli” u Londonu (Engleska). Gledalaca: 90.000. Sudija: Slavko Vinčić (Slovenija). Strijelci: 0:1 Karvahal (74), 0:2 Vinisijus (83). Žuti kartoni: Šloterbek, Sabicer, Humels (Borusija Dortmund), Vinisijus (Real Madrid).

BORUSIJA DORTMUND: Kobel, Rierson, Humels, Šloterbek, Matsen, Čan (od 80. Malen), Sabicer, Sančo (od 87. Gitens), Brandt (od 81. Haler), Adejemi (od 72. Rojs), Filkrug. Trener: Edin Terzić.

REAL MADRID: Kurtoa, Mendi, Fernandez, Ridiger, Karvahal, Kros (od 85. Modrić), Kamavinga, Valverde, Belingem (od 85. Hoselu), Vinisijus (od 90+4. Vaskez), Rodrigo (od 90+1. Militao). Trener: Karlo Anćeloti.