XS
SM
MD
LG

ORK BL odustao od takmičenja

ORK BL iz Banjaluke FOTO: ORK BL

Zbog nedostatka novčanih sredstava, Omladinski Rukometni Klub "BL" Banja Luka je prinuđen da odustane od daljeg takmičenja u mlađim kategorijama (predpioniri, pioniri, kadeti i juniori), te nije u mogućnosti da učestvuje i da se bori za medalje i titule na završnim turnirima omladinskih liga na nivou BiH.

ORK "BL" već 12 godina aktivno radi na razvoju rukometa u Banjaluci, a rad je najvećim dijelom usmjeren prema omladinskim kategorijama. Ovaj pristup je donio zapažene uspjehe naših selekcija kako na domaćim, tako i na međunarodnim takmičenjima, a gdje se ističu brojne titule na republičkim i državnim prvenstvima, tako da smo postali jedan od najuspješnijih kolektiva u zemlji prema rezultatima ostvarenim u omladinskim kategorijama.

Posebno smo ponosni i na individualne uspjehe naših članova koji su dobili pozive za nastupe u reprezentativnim omladinskim selekcijama rukometne reprezentacije Srbije i BiH.

U sezoni 2022/23, seniorska ekipa sastavljena od kadeta i juniora osvojila je šampionsku titulu u 2. ligi Republike Srpske i plasirala se u 1. ligu Republike Srpske za sezonu 2023/24. gdje smo u debitantskom nastupu zauzeli 5. mjesto.

U tekućoj sezoni, naše omladinske selekcije su ostvarili plasman na državno prvenstvo BiH u sve četiri uzrasne kategorije, osvojivši 3 šampionske titule i jedno drugo mjesto na završnim prvenstvima Republike Srpske.

ORK "BL" je jedini klub iz Republike Srpske koji je ostvario plasman na finalne turnire državnih prvenstava Bosne i Hercegovine u svim uzrasnim kategorijama.

Sva energija rukovodstva i trenera u Klubu se ulaže u obezbjeđivanje kvalitetnih uslova rada za šta su pored vlastitih sredstava Kluba potrebna dodatna materijalna sredstva.

Nažalost, u našem radu i ostvarenim uspjesima, podrška Ministarstva sporta je u potpunosti izostala, a podrška Grada Banja Luka ipak nije dovoljna da bi se, između ostalog, obezbjedila sredstva i za učešće na finalnim turnirima državnih prvenstava BiH.

Ovo predstavlja veliku nepravdu prema našim mladim i talentovanim sportistima koji su svojim trudom i radom zaslužili pravo da se takmiče na najvišem nivou.

Ovim putem želimo da skrenemo pažnju na važnost podrške mladim naraštajima, te značaj sporta i rukometne tradicije koju ORK "BL" njeguje na najbolji način. Smatramo da je neophodno da se sistem finansiranja sporta u Republici Srpskoj i u gradu Banja Luka unaprijedi, a tako da se prepoznaju i u većoj mjeri podrže klubovi i organizacije koji kvalitetno i predano rade na razvoju mlađih kategorija koje predstavljaju bazu za ostvarivanje budućih vrhunskih sportskih rezultata.

Izražavamo duboko žaljenje što naši mladi igrači neće moći da učestvuju na finalnim turnirima državnih prvenstava, a koje su zasluženo izborili na terenu. Neophodno je da se ovakve situacije ne ponavljaju i da se mladi sportisti podrže u njihovom razvoju i napredovanju.

Takođe se nadamo da će i Rukometnih savez Bosne i Hercegovine više pažnje posvetiti mlađim kategorijama, jer je neprihvatljivo da sve troškove u vezi sa odigravanjem državnih prvenstava Bosne i Hercegovine snose klubovi. Ako želimo bolje rukometne dane, savez mora učestvovati u troškovima završnih takmičenja, što bi  najboljim klubovima i sportistima bila nagrada za njihov trud i rad, a ne kazna u vidu dodatnih materijalnih izdvajanja. Vjerujemo da će u budućnosti biti više želje i mudrosti svih učesnika: Saveza, gradskih, republičkih i državnih istitucija za djecu ove države, a sve u zajedničkom interesu stvaranja zdrave osnove za srećan i uspješan razvoj mladih generacija.