XS
SM
MD
LG

Najava Ljetne Sezone na Jahorini: Državljani iz Bosne i Hercegovine uživaju sa 50% popusta

Elek, Ćosić, Ljevnaić

Na konferenciji za medije, održanoj na Jahorini 4.juna , predstavljen je plan i program za predstojeću ljetnu sezonu, s naglaskom na brojne atrakcije i pogodnosti koje će biti dostupne posjetiocima. Medijima su se obratili direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić, predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra Jahorina Nedeljko Elek i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

„Letnja sezona na Jahorini počinje 27. juna a naša planina nudi najveći broj letnjih atrakcija u jugoistočnoj Evropi, pažljivo osmišljenih kako bi zadovoljile potrebe različitih generacija. Stoga se posebno radujemo ponovnom radu naših  letnjih atrakcije, najdužeg boba na šinana u jogoistočnoj Evropi, adrenalinskog parka, zipline-a, vožnje žičarom sa prelepim panoramskim pogledom, avanturističkih biciklističkih staza, te ponovnom otvaranju našeg Olimp bara sa plažom kod jezera i neprevaziđenim atrakcija na jezeru, kao i brojne druge aktivnosti. Od adrenalinskih do opuštajućih šetnji kroz predivne planinske pejzaže i uživanja u netaknutoj prirodi, Jahorina nudi za svakoga ponešto. Ove godine, ponosno najavljujemo novu atrakciju smeštenu na plato Poljice - trampolinu prilagođenu i atraktivnu za decu i odrasle. Svakako moram pomenuti i naše prestižno trkačko takmičenje Jahorina Ultra trail. Ovaj događaj svake godine okuplja sve veći broj sportskih entuzijasta koji prepoznaju lepotu Jahorine i njenih staza. Tokom dva dana trajanja takmičenja, Jahorinu poseti blizu 5.000 učesnika i gledalaca iz svih delova sveta, a mnogi od njih su povratnici, koji se svake godine vraćaju kako bi ponovo doživeli jedinstveno iskustvo. Ove godine slavimo 10. jubilarno izdanje, a kao glavna nagrada ističe se automobil za mušku i žensku konkurenciju.“

„Naš cilj je da privučemo turiste iz regiona i šire, nudeći im ne samo smeštaj i raznovrsnu gastronomsku ponudu, već i brojne događaje i aktivnosti koji će ispuniti sva njihova očekivanja. Ovog leta godine poseban fokus stavljamo na posetioce koji nam dolaze iz naše države. Jahorina je njihov dom i oni ne smeju i nikada neće biti zanemareni, stoga će ove letnje sezone svi građani Bosne i Hercegovine imati priliku da uživaju u svim sadržajima na Jahorini uz 50% popusta. Takođe, u periodu od 13. -14.jul, 10. - 11.avgusta i 7. - 8. septembra, stanovnici svih šest opština koje ulaze u sastav grada Istočno Sarajevo imaće mogućnost korišćenja svih letnjih atrakcija potpuno besplatno“- rekao je direktor Olimpijskog centa Jahorina Dejan Ljevnaić.

On je istakao i  važnost saradnje između Olimpijskog centra Jahorina sa lokalnim vlastima.

„Prilike i uslovi za bavljenje turizmom u današnjem vremenu nisu idealne, ali Jahorina uspešno odoleva svim izazovima. Da bi tako i ostalo neophodan je razvoj održivog turizma i kreiranje modela koji održivo koristi resurse i štiti prirodne i kulturne vrednosti. U tom pogledu, saradnja svih institucija, privatnog sektora, lokalnih zajednica i svih posetilaca, od suštinske je važnosti kako bi ciljevi bili ostvareni. Zbog toga mi je posebno drago što je danas sa nama gradonačelnik Ljubiša Ćosić. Verujem da zajedničkim delovanjem i podsticanjem dijaloga između našeg centra i grada Istočno Sarajevo zajedno možemo ostvariti neverovatne rezultate. Jahorina je glavna turistička i ekonomska karika ove regije i kako bi nastavila sa svojim razvojem neophodna je podrška od svih institucija vlasti kako na lokalnom tako i na državnom nivou.
Važno je da se turizmu ne pristupa kao delatnosti koja se događa sama od sebe. Turizam mora biti utemeljen na strategiji, tačnim podacima i digitalizaciji kao ključnom faktoru koji čini razliku. Svaka planina je jedinstvena i treba je napraviti autentičnom. Potrebno je učiti, širiti svoju ponudu, prilagođavati se trendovima ili trendove nametati, a sve to je moguće ako imate znanje i podršku. Izazovi u primeni mera održivosti u turizmu i dalje postoje, poput nedostatka infrastrukture, znanja, nedovoljnih finansijskih sredstava i nedostatka svesti kod svih učesnika u turističkoj industriji“ – dodao je Ljevanić.

„Pored toga što je Jahorina imala dvije zelene zime, slobodno mogu reći da sam ponosan na naš poslovni izvještaj koji pokazuje da smo uprkos svim preprekama ostvarili dobit od 344 hiljada KM. Takođe, uvećali smo i imovinu Olimpijskog centra Jahorina za 26 miliona KM. To je najbolji rezultat svih ovih ulaganja i poslovanja. U poslednje vrijeme se govori o našim zaduženjima , ja vam moram reći da su sve to bile investicije koje su rezultirale povećanjem imovine, te da danas Olimpijski centar Jahorina vrijedi više od 500 miliona KM. Naš cilj je da sada privučemo što veći broj domaćih turista i to je povod ove akcije, hoćemo da pokažemo da Jahorina ima najbolje sadržaje. Takođe, trudićemo se da u vremenu ispred nas integrišemo cijelokupnu regionalnu ponudu i ostvarimo saradnje sa drugim planinskim centrima koji imaju razvijen ljetni turizam“ – rekao je predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra Jahorina Nedeljko Elek.

„Zadovoljstvo mi je što sam danas ovdje sa rukovodstvom Olimpijskog centra Jahorina, sa ljudima koji od 2016. godine ulažu velike napore kako bi i ljetna i zimska sezona na Jahorini izgledale što bolje. Jahorina je postala omiljena destinacija turista iz svih dijelova svijeta tokom cjele godine, a sa investicionog aspekta je sve i više nego jasno. Dovoljno je samo da prođete Jahorinom i da vidite sve ono što se radi. Razvoj ljetnjeg turizma na našim prostorima je proces u koji moraju biti uključeni svi, te mi u gradskoj upravi insistiramo na tome. To je pitanje kojim se svi trebamo baviti, od privatnih ponuđača, preko lokalnih zajednica i grada Istočno Sarajevo, pa sve do ministarstva i same Vlade. Posebno sam zahvalan gospodinu Ljevnaiću za popust koji je obezbijeđen za sve stanovnike Bosne i Hercegovine ali i na posebnoj inicijativi za građane Istočnog Sarajeva i šest dana za besplatno korištenje sadržaja -  svi znamo da turizam zahtjeva velike izdatke, a šest dana je praktično jedan godišnji odmor. Zato koristim ovu priliku da pozovem sve stanovnike iz cijele države da dođu i uživaju u svim sadržajima koje Jahorina nudi ovog ljeta“ – rekao je Ljubiša Ćosić gradonačelnik Istočnog Sarajeva.