XS
SM
MD
LG

Opština Višegrad pomaže svoje klubove

VIŠEGRAD – Opština Višegrad izdvojila je ove godine više od 780.000 KM za finansiranje sporta, od čega je 260.000 za sportske organizacije i klubove i oko 521.000 KM za rad sportske ustanove „Drina“, rekao je Srni načelnik ove opštine Mladen Đurević.

Đurević je istakao da opština finansira 14 sportskih organizacija, među kojima su fudbalske, odbojkaške, košarkaške, karate, rukometne, veslačke, šahovske, streljačke, te planinarsko sportsko društvo, džudo, bambi klub „Soko“, futsal i biciklistički klub.

„Višegrad je sigurno u regiji, a možda i u Republici Srpskoj, jedna od opština koja za sportske kolektive i manifestacije izdvaja najznačajnija sredstva. U Višegradu postoje uslovi za održavanje sportskih kampova, na kojima učestvuje veliki broj mladih sportista“, naveo je Đurević.

On je istakao da su raspisivanjem javnog poziva opštine Višegrad svi klubovi imali jednake šanse kada je riječ o dodjeli sredstava.

„Prije dvije godine uspjeli smo da otklonimo sve nepravilnosti i uredimo stanje finansiranja sporta kao granta u opštini sa svim zakonskim odredbama“, rekao je Đurević.

On je naveo da su razvijenost sportske organizacije, broj aktivnih sportista, sportski rezultati, pristupačnost sporta, masovnost u okupljanju, neki od kriterijuma za pravedniju raspodjelu sredstava koji su navedeni u Pravilniku.

„Jedan od kriterijuma je i zastupljenost sistema takmičenja, jer imamo sportova gdje se turnirski jednom ili dva puta godišnje takmiče, a imamo takmičenja ekipa kroz ligu – fudbal, košarka, odbojka i rukomet, koji su ove godine postigle značajne uspjehe i plasirali se i viši rang takmičenja“, dodao je Đurević.

On je naglasio da su vrlo značajni i ostvareni takmičarski rezultati na nivou Republike Srpske, BiH ili međunarodnom nivou.

Đurević je rekao da, osim sredstava predviđenih grantom, opština izdvaja i dodatna sredstva koja olakšavaju funkcionisanje sportskih organizacija, a tu spada besplatno korištenje sportske dvorane, troškovi struje, vode kao i sredstva za razna takmičenja i kampove.

Prema njegovim riječima, „Hidroelektrane na Drini“ godinama su velika podrška sportskim klubovima iz Višegrada, a osim sportskih klubova, ovo preduzeće u velikoj mjeri pomaže i sportske događaje u gradu i opštini.

Ovo preduzeće u 2024. godini za sport je izdvojilo 205.000 KM.

Uprava „Hidroelektrana na Drini“ je na bazi dobrog poslovanja i ispunjavanja obaveza iz strateških dokumenata, ali i suštinske potrebe i važnosti, realizovala nabavku novog multifunkcionalnog sportskog terena u Andrićgradu.

Na terenu je planirano da se igra mali fudbal, odbojka, košarka, rukomet, tenis za koje ovaj teren ima sve licence relevantnih svjetskih organizacija.

U Višegradu se sljedeće godine održavaju 60. Međuopštinske omladinske sportske igre /MOSI/ i već sada su počele primpreme za uređenje i izgradnju infrastrukture potrebne za ovo sportsko takmičenje.

SRNA - Jovana Borovčanin