XS
SM
MD
LG

Počela sportska smotra mladih sa tromeđe

Užice, otvaranje MOSI

U izuzetnom ambijentu na  stadionu „Radomir Antić“ u Užicu svečano su otvorene 59. Međuopštinske omladinske sportske igre (MOSI) na kojim učestvuje preko 2500 takmičara iz 28. opštine iz Srbije, Crne Gore, BiH (Republike Srpske i Federacije).

 Najveća sportska amaterska manifestacija na prostoru Jugoistočne Evrope  prvi put je održana daleke 1954. godine, kada je grupa studenata iz Prijepolja, Priboja i Nove Varoši organizovala sportski tromeč u Prijepolju. Igre koje se održavaju u Užicu po drugi put, već ranije su MOSI održane u opevanom i istorijskom gradu na obalama Đetinje  daleke 1971. godine, proslavljaju i mali jubilej 70. rođendan.

Već pre otvaranja  ovogodišnje smotre sportske  mladosti tromeđe oboreno je nekoliko rekorda, prijavljena je 306 ekipa, čak 35 sportskih reprezentacija  više nego što je to bilo na igrama u Novoj Varoši koje su do ovih igara  bile rekorder po broju reprezentacija učesnica.

 Najveći broj ekipa će biti i u muškoj konkurenciji  jer su prijavljena 215 sportska sastava.

Takođe po prvi put u Užicu će se takmičenja odvijati u rekordnih  18 sportskih grana pošto su prijavljene dvije nove discipline vaterpolo i basket 3X3. Ceremonija svečanog otvaranja počela je defileom,  a po tradiciji otvorila ga je ekipa pobednika prošlogodišnjih igara  iz Kolašina,  Novi Pazar .

Po završetku izlaska ekipa učesnica MOSI koje su popraćene salvom aplauza velikog broja gledalaca na stadionu, usledilo je unošenje zastave Igara, koju su nosili istaknuti sportisti grada domaćina: atletičarka Olivera Jevtić, odbojkašice Tijana Malešević i Vesna Čitaković – Đurišić i automobilski as Milovan - Mikica Vesnić .

U ime sportista svečanu zakletvu je položila - karatistkinja Lidija Trnčić:

-U ime takmičara iz 32 grada koji učestvuju na igrama dajem svečanu izjavu da ćemo se sportski i viteški boriti za svoje ekipe i gradove, poštujući načela olimpijskog duha.

Dok je u ime sudija svečanu zakletvu položio Luka Manojlović savezni košarkaški arbitar :

-U ime sudija dajem svečanu izjavu da ćemo suditi fer i pošteno u duhu važećih pravila sportskog nadmetanja.

Takmičare i prisutnu publiku je pozdravio ministar omladine i sporta u vladi Srbije, Zoran Gajić  koji je istakao  da su ove igre pravi primer zajedništva i sportskog amaterizma i pokazatelj da se na prostorima tri nekadašnje republika, a sada države produžava druženje i prijateljstvo koje traje godinama.

Učesnike i goste MOSI je pozdravila i Igre otvorila gradonačelnik  Užica i predsednica organizacionog odbora 59. MOSI dr Jelena Raković – Radivojević:

- Dobro došli u Užice prestonicu kulture i sporta. Nakon više od pola veka, od danas pa do 14. jula naš grad će ugostiti preko 2500 sportista i  gostiju iz tridesetak opština sa tromeđe Srbije, Crne Gore i BiH koji će se takmičiti u 18 sportskih disciplina. Od trenutka kada smo preuzeli zastavu MOSI u Kolašinu potrudili smo se da organizacija bude na najvišem nivou i u tome smo u potpunosti uspeli, u šta ćete se sigurno uveriti narednih dana  dok igre budu trajale. Užice i Užičani su od davnina poznati kao uzorni i gostoprimljivi domaćini, zato  vas sve dočekujemo otvorenog  srca i raširenih ruku i verujemo da ćete kada se sve završi otići iz našeg grada potpuno zadovoljni, sretni  i puni  impresija .

Već pre otvaranja odigrane su baraž utakmice u malom fudbalu, košarci i baketu 3X3  za popunu grupa zbog prijavljenog većeg broja ekipa i postignuti su sledeći rezultati :

Mali  Fudbal :  Čajniče – Tutin 3:0 (PF) Berane –Ljubovija 0:3 (PF) ; Ivanjica –Sevojno 2:3; Arijle – Sjenica 2:5; Čajniče –Ljubovija 6:1.

Ekipa Čajniča se plasirala u grupu sa ekipama Kolašina, Višegrada i Nove Varoši dok će ekipa Sjenice i Svojno  nastupiti u grupi A sa Pljevljima i Požegom.

Košarka: Lučan- Priboj  63:69, ekipa Priboja se plasirala u grupu C sa Rogaticom, Pljevljima i Prijepoljem.

 Basket: 3/3

Pljevlja- Berane W – O (PF), Sjenica - Čajniče 7:11; Pljevlja se plasirala u grupu B, a u grupu D ekipa Čajniča. 

Odmah po otvaranju su počela i prva takmičenja. Pred početak prve utakmice fudbalskog turnira između Užica i Čajetine održane su i prve atletske trke 800 metara za žene i muškarce i podeljene su prve medalje.

Rezultati 800 m (žene) 1.Mejra Mehmedović (Novi Pazar) 2. 10; 63  2. Saima Murić (Novi Pazar) 2.11; 26 3.Milica Tomašević( Ivanjica )2.16.17

Rezultati 800 (muškarci) 1. Miroslav Dukadinović (Užice) 1.55;73 2. Nikola Mijailović (Novi Pazar) 1.59.66 3. Kaid Koca (Novi Pazar) 2.02.49

Po treći put u bogatoj istoriji MOSI na otvaranju u Užicu su dodeljena  specijalna priznanja sportistima, sportskim radnicima, sudijama i novinarima koji već duži period učestvuju, prate igre i dali su veliki doprinos afirmaciji najveće sportske amaterske manifestacije na Balkanu. Dobitnici u Užicu su: Dragan Semiz (Goražde – Novo Goražde),Miroslav Ristović (Požega),  Goran Korać  (Bijelo Polje), Krunoslav Malić (Priboj ), Mićo Stamenić (Bajina Bašta), Vera Pucarević, Slavko Kuzmanović, Milun Vesnić, Božidar Nešković, Dragomir Žunić (posthumno) Iz Užica. Već ranije ovim  priznanjem su nagrađeni: Nikola Bilić iz Sarajeva, Siniša Nestorović (Prijepolje), Dragoljub Nedović (Bijelo Polje), Milomir Filipović (Priboj),  Ljubomir Vukadinović (Mojkovac), Enver Međedović i Enver Gusinac  (Novi  Pazar), Vlastimir Purić  i Ljubivoje Vranić (Nova Varoš), Miladin Ikonić I Zdravko Šubara (Rogatica), Bahrija Kujundžić (Pljevlja),  kao i novinar naše dopisnik , Slaviša Vukašinović.