XS
SM
MD
LG

Fenomenalni Ćopić i četiri okvira gola donijeli Slobodi bod u Istočnom Sarajevu

Utakmica prepuna šansi

Fudbaleri Slavije iz Istočnog Sarajeva i Slobode iz Novog Grada podijelili su po bod u utakmici 8. kola Prve lige Republike Srpske odigravši u Istočnom Sarajevu 0:0. Ostaće ova utakmica u pamćenju po ogromnom broju šansi domaće ekipe, gotovo je nestvarno šta su sve promašili, pogodili okvir gola, ili je Marko Ćopić branio.

I jedan i drugi trener su imali mnogo problema oko sastavljanja timova. Slaviji je nedostajala kompletna posljednja linija, dvojica zbog kartona, dvojica zbog povreda, dok je Sloboda bila lišena usluga tri startera zbog tri žuta kartona, a dodatni problem bila je povreda Mladena Zgonjanina 

Potpuna dominacija Slavije je ovo bila u ovoj utakmici. Sa velikom lakoćom su domaći fudbaleri dolazili pred gol Marka Ćopića, ali je nekadašnji Zvezdin đak fenomenalno branio i čuvao svoju ekipu u životu.

Već u 50. sekundi fantastična šansa za Slaviju, Nikola Bjeloš se našao u njoj, Ćopić pokazuje da će ovo biti njegov dan. Osma minuta donosi i novi pokušaj Bjeloša, sigurna intervencija Čopića.

Nakon Bjeloša na muke je golmana gostiju stavio i Arbinja, brani njegov šut čuvar mreže gostiju, a onda u 20. minuti i Rastoka je u odličnoj šansi, još jednom se istakao sjajni čuvar mreže gostiju iz Novog Grada.

Na naredni pokušaj čekalo se do 32. minute. Nikola Bjeloš je probao sa 25 metara, šutirao je pored živog zida, Ćopić je budan i uhvatio je tu loptu. Dvije minute kasnije stativa Stefana Arbinje. Sve je uradio napadač Slavije kako treba, došao u situaciju da bira šut ili asistencija za Govedaricu, odlučio se za ovo prvo i pogodio stativu.

Sudija Nemanja Šestić je u 39. minuti bio pod velikim pritiskom domaćih zbog nedosuđenog kaznenog udarca. Govedarica je nakon centaršuta Beširevića probao glavom, lopta pogađa Jagodića na putu ka golu, vraća se Govedarici, kojeg sa leđa ruši Alden Šetkić, ali Nemanja Šestić odmahuje rukom. Nisu se proslavili u ovoj utakmicipomoćnici Nemanja Šestića. Drugi pomoćnik Branimir Đermanović u jedinoj situaciji kada je Sloboda praktično i mogla da ugrozi gol domaćih, podiže ofsajd, iako je očigledno da ga nije bilo. Isto je i na drugoj strani u dva navrata uradio Tomislav Gračanin, prvo u prvom poluvremenu kada je Bjeloš dobio loptu na lijevu stranu, a onda i u drugom poluvremenu kada su gosti bili u poziciji da ugroze gol Hamzića.

Slavija u drugom poluvremenu nastavlja u istom ritmu. Već u prvom napadu Arbinja dobija loptu u prostor, ne uspjeva da je primiri i ona završava u naručju Marka Ćopića.  U 50. minuti korner za domaće, Bjeloš ubacuje na drugu stativu, Beširević glavom šutira, Šetkić sa gol linije izbacuje loptu u polje.

U 53. minuti Slavija dobija penal. Stefan Arbinja je lako prevario Aldena Šetkića i krenuo ka Ćopiću, Šetkić ga ruši sa leđa i sada ne ostavlja apsolutno nikakvog prostora Šestiću nego da svira penal. Loptu je uzeo Miljan Govedarica i pogodio stativu.

Prvi šut ka golu, odmah i u okvir gola, Sloboda ima u 63. minuti utakmice. Uspio se pored dva igrača Ivo Mendeš da Silva izboriti za loptu, šutirati, a Dino Hamzić paradom vrhovima prstiju dira loptu taman toliko da ona ode u korner. U 68. minuti su svi skočili na stadionu, centaršut sa lijeve strane za napadač gostiju Bogdana Veljića on je bio u skoku, Hamzić je krenuo na loptu, gosti traže penal, domaći faul u napadu, Šestić samo pokazuje aut za Slaviju i doktoru da uđe u teren.

Koristili su gosti svaki minut od početka utakmice da ukradu koju sekundu, a kako se bližio kraj utakmice sve su učestalija bila ležanja po terenu, što je kod domaćih stvaralo i dosta nervoze, tražeći od Šestića da ih maksimalno ubrza.

Fantastičnu šansu za Slaviju u 77. minuti ima i Petar Dabić. Arbinja je bio uporan da prođe dvojicu, uspjeva po lijevoj strani, ubacuje vanjskim dijelom kopačke u sredinu, Dabić pred praznim golom ne uspjeva da zahvati loptu. Kruna Slavijinih promašaja dolazi u 80. minuti. Iznudio je Nikola Bjeloš penal za domaće, prevario je lako svoje čuvare, kapiten Zec ga ruši u kaznenom prostoru, Šestić opet pokazuje na bijelu tačku i opet je stativa saveznik gostiju. Stefan Arbinja je uzeo loptu, šutirao, ali stativa se i drugi put ispriječila.

Mogla je Sloboda da kazni sve promašaje Slavije dvije minuta kasnije. Dejan Đerić je loše vratio loptu prema Dini Hamziću, Veljić je presjekao dodavanje i snažno šutirao iz trka, ali lopta ide pored gola.

U posljednjih deset minuta plus sudijska nadoknada potpuna opsada gola Slavije, branili su se gosti kako su mogli i na kraju uspjeli odbraniti. U petoj minuti sudijske nadoknade još jednom se trese i okvir gola. Sjajnu akciju su izveli domaći, Avdalović sa šesnaest metara šutira iz voleja, a lopta pogađa prečku.

Bilo je to i sve u ovom susretu. Slavija i Sloboda su odigrali 0:0 u Istočnom Sarajevu, domaći tim itekako ima za čim da žali. Odigrali su jednu od najboljih svojih utakmica u posljednjih ko zna koliko vremena, a za to su nagrađeni i iskrenim aplauzom publike na izlasku sa terena. Sa druge strane, Sloboda je nastojala da se odbrani i sačeka neku od šansi iz kontri ili polukontri, što su i dočekali, no na njihovu žalost ih nisu realizovali. Slađi dio boda im pripada.

SLAVIJA – SLOBODA (NG) 0:0
SRC „Slavija“
Gledalaca: 150
Sudija: Nemanja Šestić (Banja Luka)
Strijelci: -
Žuti kartoni: Vučinić (Slavija),Lokilo, Dimić, Šetkić, Zec, Stojnić, Ekić, Ćopić (Sloboda NG)

SLAVIJA: Hamzić, Taušan, Beširević, Erić (od 65. Avdalović), Arbinja, Rastoka (od 65. Dabić), Bjeloš, Vučinić, Karić, Đerić, Govedarica

SLOBODA: Ćopić, Stojnić, Šetkić, Jagodić, Veljić, Kovačević, Lokilo (od 90. Vujanović), Mendeš (od 90. Milaković), Zec, Dimić


Famos 0 : 0 Velež
Drina (Z) 2 : 0 Ljubić
BSK : Sloboda (MG)
Sutjeska 1 : 2 Rudar Prijedor
Borac 0 : 2 Laktaši
Leotar 1 : 0 Drina HE
Zvijezda 09 1 : 0 Kozara
Slavija 0 : 0 Sloboda (NG)
Željezničar 0 : 0 Romanija
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Laktaši 8 6 0 2 18
2 Zvijezda 09 8 6 0 2 18
3 Rudar Prijedor 8 5 2 1 17
4 Romanija 8 4 3 1 15
5 Kozara 8 3 4 1 13
6 Željezničar 8 3 3 2 12
7 Leotar 8 3 3 2 12
8 Sloboda (NG) 8 3 2 3 11
9 Famos 8 3 1 4 10
10 Sloboda (MG) 7 3 1 3 10
11 Slavija 8 2 3 3 9
12 Drina HE 7 3 0 4 9
13 Drina (Z) 8 2 3 3 9
14 Borac 8 3 0 5 9
15 Sutjeska 8 2 1 5 7
16 Ljubić 8 2 1 5 7
17 Velež 8 1 3 4 6
18 BSK 6 0 2 4 2