XS
SM
MD
LG

Lepa sela su davno izgorela

Irfan Peljto i Srđan Grahovac FOTO: FK Borac/N. Kulaga

Lepa sela su davno izgorela, ni pepeo ostao nije... 
S plamenim pucketanjem odlepršala je, u nepovrat, i melodija „Hej Sloveni“ s kojom smo rasli, identifikovali se. Danas se na tim spaljenim prostorima od Triglava do Đevđelije intoniraju različite himne, a Sloveni i dalje stoje na prašnjavom balkanskom putu, „razapeti“ između istoka i zapada.
Posle jugoslovenskih ratova devedesetih godina minulog veka Bosna i Hercegovina je dejtonski projektovana kao „Jugoslavija u malom“, nametnute su joj grb, zastava i himna, postala je klasični protektorat „Međunarodne zajednice“. Upravo takvu negiraju svi koji žive u njoj, jer svako ima svoje...
Drekavac se nije javio iz tunela kod Višegrada u kojem su stradala dva druga, Milan i Halil, ali jeste iz federalnog Sarajeva, olimpijskog grada izgubljenog duha. Oni koji se ekskluzivitetski poistovećuju sa „zemljom dva entiteta i tri naroda“ su upravo njen i najveći protivnik. Zbog njih, ovakva kakva je, BiH nema nikakvu perspektivu... Večnu vatru gase benzinom!
Himna bez teksta, poznatija kao „Intermeco“, izviždana je u Mostaru i Banjaluci prilikom intoniranja na finalnim utakmicama Kupa BiH između Zrinjskog i Borca. U gradovima na Neretvi i Banjaluci se peva, razdvojeno, nekada zajednička himna Kraljevine. Zapadna Hercegovina ima „Lijepu svoju domovinu“, a srpski entitet veruje u „Bože pravde“. 
Ni oni koji dižu dreku na Mostar i Banjaluku zbog himne istu, takođe, ne poštuju. U Zenici, na Koševu i Grbavici „Intermeco“ je „dobio“ reči pesme Edina Dervišhalidovića – Dine Merlina „Jedna si jedina“, nekada zvanične himne muslimanskog naroda u „Dejtonskoj zemlji“. Sve to bude začinjeno i orgijanjem s ratnim zastavama Armije BiH i ljiljanima.
Kome i čemu služi ovakva zemlja u kojoj fudbal, na najbolji način, pokazuje duboku nacionalnu podeljenost? Jugoslavija je počela da nestaje na fudbalskom stadionu u zagrebačkom Maksimiru 13. maja 1990. godine, a u sadašnjoj BiH svaki stadion je, ustvari, maksimirski!
Jugoslavija je, davno, odigrala svoj rokenrol. 
Tabla na kojoj piše „Bosna i Hercegovina“ odavno je nakrivljena. 
Sve je pokvareno još na premijeri, kada su spaljena sela kojima se ni imena nisu znala.
Zbogom!