XS
SM
MD
LG

Početkom jula Izborna skupština FK Tekstilac

Foto: Nikola Kulaga

Početkom juna održaće se Izborna skupština FK Tekstilac na kojoj će se birati novi predsjednik ovog tijela, kao i članovi Upravnog odbora, kažu u klubu, dodajući da je dosadašnji predsjednik Siniša Ružojčić u tehničkom mandatu, a da članovima UO ističe period na koji su izabrani.

Trenutno ni za funkciju predsjednika ni za članove Upravnog odbora kluba nema zainteresovanih jer to iziskuje obavezu da se obezbijede značajna sredstva kako bi se tim ravnopravno takmičio u prvenstvu.

– Igranje Druge lige iziskuje minimalo 250 000 KM troškova, a Prve lige, da bi klub bio siguran prvoligaš od 350 000 do 400 000 KM godišnje. Treba napomenuti da možemo računati na iznos od 140 000 KM iz budžeta Grada Derventa, a ostatak treba da obezbijedi uprava kluba, s tim što je godinama sve teže jer sponzora i zainteresovanih privrednika za ulaganje sport je sve manje i skoro da ih nema, kažu u UO Tekstilca.

Zbog smanjenja troškova klub je proteklu sezonu odigrao isključivo sa igračima iz Omladinskog pogona i nekolicinom iskusnijih igrača, ali se pokazalo da to nije dovoljno za ostvarivanje ambicija kluba.

– Za dovođenje kvalitetnijih igrača sa strane su potrebna dodatna sredstva za hranu, stanovanje ili prevoz i slično, a bez toga nema ni dobrih rezultata. Nedostatak kvalitetnih igrača podiže i njihovu cijenu, a dodatna otežavajuća okolnost je i privlačnost nastupa po nižim ligama u Hrvatskoj, bez obaveze treniranja i za visoke naknade, ističu iz aktuelnog UO kluba.

Glavni zadatak novog Upravnog odbora kluba i predsjednika Skupštine biće da sa Gradskom upravom pronađu dodatni priliv novca u kasu kluba kako bi ostao stabilan takmičar, zaključuju.

Tekstilac među kandidatima i za Prvu ligu

Drugoligaš Sloga iz Trna ipak neće u Prvu ligu Republike Srpske, prema svemu sudeći. Najbolja ekipa drugoligaškog “zapada” izgleda da ipak nije spremna, prije svega finansijski, da iznese takmičenje u Prvoj ligi Republike Srpske, te će najvjerovatnije i odustati od promocije u viši rang.

– Postoji mogućnost da izvršni odbor Fudbalskog saveza RS pozove Tekstilac da popuni upražnjeno mjesto u Prvoj ligi RS kao jedinu koji ispunjava uslove i standarde ako klub pokaze interesovanje i obezbijedi finansije, kažu u klubu.

Osamnaesti učesnik Prve lige mogli bi biti i Sloboda iz Novog Grada ili Alfa Modriča kao pretposljednja ekipa Prve lige Republike Srpske.