XS
SM
MD
LG

Razvan Lučesku: Naš san je Liga šampiona, ali prvo da preskočimo Borac

Razvan Lučesku, trener PAOK-a FOTO: FC PAOK

Na klupi PAOK-a, grčkog šampiona sjedi rumunski stručnjak Razvan Lučesku, sin slavnog stručnjaka Mirčee, od kojeg je i učio trenerski zanat. U susret dvomeču protiv banjalučkog Borca Rumun spušta loptu na zemlju i ne želi da potpadne pod euforiju, iako je njegov tim apsolutni favorit protiv prvaka Premijer lige BiH.

Lučesku je govorio za grčke medije da ima sttrahovit pritisak od predsjednika kluba Ivana Savidisa, koji mu je rekao da je sve osim plasmana u grupnu fazu UEFA-e šampiona neuspjeh nakon osvojene titule.

-Ako pitate gospodina Savidisa, on će vam reći da su cilj grupe Lige šampiona. Ako pitate simpatizere kluba, daće vam potpuno isti odgovor. Kao trener PAOK-a reći ću vam da je naš cilj u ovom trenutku plasman u narednu rundu. Prođimo najprije prvog protivnika banjalučki Borac i osigurajmo Evropu na ovaj način – počeo je Lučesku priču za grčke medije, a potom je dodao:

-Ako me pitate koji mi je san, reći ću vam da je san igrati u Ligi šampiona. Ali, moramo biti fokusirani na prvu utakmicu. Iz iskustva koje imam, posebno iz iskustva koje sam stekao u PAOK-u tokom drugog mandata, ekipi su potrebni ovakvi ciljevi. Na vrlo kratke periode, od utakmice do utakmice. Primijetio sam da imamo sposobnost dati sve od sebe, iz utakmice u utakmicu. Bez razmišljanja o narednom cilju. Tim ne mora imati toliki pritisak godinu dana. Nakon negativnog rezultata može doći do razočaranja. To se ne bi smjelo dogoditi. Ne želimo izgubiti vjeru, samopouzdanje i motivaciju koju trebamo imati. Posebno u Grčkoj, živimo od danas do sutra. Od rezultata jedne utakmice do druge. U uspjehu ti si Bog.

O eventualnom neuspjehu i ne razmišlja, ali...

-Neuspjeh? To nije uravnotežena situacija. A puno je igrača koji dolaze izvana i nisu navikli lako podnositi takav pritisak. Ali ako cilj bude samo naredni meč, čak i u slučaju neuspješnog rezultata, lakše i brže ću ih vratiti, ali i dobiti trenutnu reakciju za narednu utakmicu. To se već događalo, brzo smo reagovali - dodao je na kraju Razvan Lučesku u intervjuu grčkim medijima.