XS
SM
MD
LG

Široki se igrao na Koševu, Sarajevo statiralo

Sarajevo - Široki 3:1

Široki Brijeg je slavio na Koševu protiv Sarajeva u 19. kolu VVin lige rezultatom 3:1

Utakmica na stadionu Asim Ferhatović Hase je bila od velikog rezultatskog značaja, kako za jednu, tako i za drugu ekipu, a početak susreta je počeo mirno i oprezno sa obje strane.

Prva ozbiljnija prilika je viđena tek u 12. minuti, kada je Ćavar šutirao sa preko 20 metara, ali je lopta otišla daleko od gola Bordo kluba.

Četiri minute kasnije, odličnu priliku za Sarajevo je imao Penjeranda, koji je šutirao iskosa sa deset metara, ali je njegov udarac bio poprilično loš i otišao je pored gola.

Isti igrač je i u 22. minuti imao odličnu priliku. Dobro se namjestio i šutirao sa nekih 20 metara, ali je lopta otišla malo pored stative, a u 25. minuti je Ćavar pokušao šutem sa distance da ugrozi gol Bordo kluba, ali je bio siguran golman domaćeg sastava.

Igrala se 27. minuta, kada je Bordo klub došao u dobru priliku nakon što je dosuđen slobodan udarac na 20 metara od gola Širokog Brijega, ali je udarac Hasića završio u živom zidu, a onda su dvije minute poslije toga gosti imali najbolju priliku u dotadašnjem dijelu meča.

Nakon jednog kontranapada, Ćavar i Lukić su izašli praktički sami pred gol Bordo kluba, Ćavar je pokušao da uposli svog saigrača, ali se Beganović na vrijeme vratio, te je otklonio opasnost ispred svog gola.

U 31. minuti je Ćavar ponovo šutirao sa distance, ali je golman domaćeg sastava, uz malo veće napore, uspio da odbrani njegov udarac.

Bordo klub je u finišu prvog poluvremena imao daleko veću inicijativu na terenu, redale su se prilike pred golom kluba sa Pecare, ali nije uspio da dođe do vodećeg gola, tako da se na odmor otišlo bez pogodaka. 

Početak drugog poluvremena bio je kao iz noćne more za igrače Sarajeva. Odbrana domaćih je pogriješila, lopta je došla do Lukića koji je fenomenalno pogodio za vodstvo Širokog Brijega. Bordo tim se raspao nakon gola gostiju, a već u 53. minuti je bilo 2:0. Široki je odigrao sjajnu kontru, Kuprešak je pobjegao odbrani Sarajeva i pogodio za velikih 2:0.

Sarajevo je i u nastavku držalo posjed, no pravih šansi uopšte nije bilo. Gosti su nastavili prijetiti preko kontri i u nekoliko navrata su mogli povećati prednost. U 75. minuti Iliev brani šut Mamića, no samo tri minute nakon toga Mišić pogađa za 3:0.

U 88. minuti Sarajevo stiže do jednog pogotka, fenomenalno je pogodio Mustafić sa nekih 25 metara i postavio konačnih 1:3.

Široki Brijeg je tako upisao prvu pobjedu na Koševu još od 2017. godine.

FK SARAJEVO: Iliev, Buljubašić, Renan, Penaranda, Hasić, Julardžija, Beganović, Kapetanović, Aničić, Đuričković, Ziljkić

NK ŠIROKI BRIJEG: Bender, Pranjić, Prusina, Mašić, Bagarić, Marin, Mamić, Mi.Matić, Ćavar, Kuprešak, Lukić

Grahovac i Marinović

Vinko Marinović i Srđan Grahovac, trener i kapiten Borca, najavili su u petak prvu takmičarsku utakmicu u proljećnoj sezoni

Crveno-plavi će poslije nepuna dva mjeseca odigrati u nedjelju prvu takmičarsku utakmicu u proljećnom dijelu sezone i to u okviru osmine finala Kupa Bosne i Hercegovine.

Protivnik Banjalučana u nedjelju od 18.30 časova na Gradskom stadionu će biti ekipa Zvijezde 09.

"Nakon nešto malo manje od dva mjeseca, nastavlja se sezona. Mislim da smo kroz pripreme u Antaliji uradili sve što smo planirali, odigrali pet utakmica, a ovom prilikom moram da pohvalim igrače za odnos i za ono što su dosta dobro uradili. S druge strane pokušali smo da nadogradimo neke stvari što se tiče naše igre i to je dobro izgledalo. U svakom slučaju sa dosta optimizma očekujem nastavak sezone", rekao je trener Borca Vinko Marinović.

Prema njegovim riječima, semberski tim svakako je po kvalitetu bolji od posljednjeg mjesta na tabeli Premijer lige BiH i neće biti lako Borcu da izbori prolaz u dalje takmičenje.

"Ovom utakmicom protiv Zvijezde 09, koja sigurno ima kvalitet iako njeno bodovno stanje to ne oslikava, iako su posebno u posljednjim utakmicama pokazali kvalitet. Bez obzira na pripremne mečeve na kojima smo dobro izgledali, ovo je ipak takmičarska utakmica, pa neće biti lako. Kad god se otvara sezona postoji teškoća, ali siguran sam da će igrači to prevazići u nedjelju na utakmici. Vjerujem da ćemo odigrati dobru utakmicu i naravno izboriti plasman u narednu rundu takmičenja. Želimo da nastavimo niz koji smo imali prethodne jeseni i nakon ovog meča, okrenemo se obavezama u prvenstvu", dodao je šef struke banjalučke ekipe.

Marinović je istakao da samo David Čavić zbog povrede neće biti u konkurenciji, ali i pojasnio malu nedoumicu oko otkazivanja utakmice protiv poljskog Podbeskidzea u Antaliji.

"Imali smo ukupno 22, 23 igrača, pa smo taj meč otkazali jer smo se plašili da ne dođe do nekih povreda".

Kapiten Borca Srđan Grahovac istakao je da cijeli tim jedva čeka prvu takmičarsku utakmicu.

"Konačno kraj priprema, iako je pauza bila jedna od kraćih. Startujemo u Kupu BiH, nakon priprema gdje smo imali sve uslove, čak nas je i vrijeme poslužilo. Atmosfera u ekipi je odlična, kao i dosad. Šef je rekao da smo dobro radili, odigrali smo dosta utakmica, koje će nam mnogo značiti kad budemo imali zgusnuti raspored. Dosta dobro smo izgledali i vjerujem nadogradili igru u odnosu na jesenas. Bilo je poraza, koji su dobrodošli za ovu fazu priprema da vidimo na čemu treba da poradimo, što smo i učinili u posljednjim mečevima. Pripreme su takve da imamo luksuz da više naučimo od slabijeg rezultata nego iz pobjeda", rekao je Grahovac i dodao da je Borac spreman za nastavak sezone iako je priznao da očekuje tešku utakmicu protiv Zvijezde 09.

"Oni su se dosad pokazali kao dobar protivnik, protiv nas u Banjaluci su pružili dobru utakmicu, isto tako smo se namučili i u Ugljeviku da pobijedimo. S druge strane, prva je takmičarska utakmica, koja uvijek nosi specifičnost za ekipu, a i samo kup-takmičenje je takvo - u 90 minuta je sve moguće, pa moramo biti maksimalno fokusirani, da igramo svoju igru i na kraju dođemo do plasmana u četvrtfinale", naglasio je kapiten crveno-plavih.


Posušje 2 : 0 Zvijezda 09
Borac 2 : 1 Tuzla City
Sloga 0 : 0 Velež
Igman 1 : 2 GOŠK
Željezničar 0 : 0 Zrinjski
Sarajevo 1 : 3 Široki Brijeg
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Borac 19 15 3 1 48
2 Zrinjski 19 12 3 4 39
3 Velež 19 9 7 3 34
4 Sarajevo 19 10 3 6 33
5 Sloga 19 9 1 9 28
6 Široki Brijeg 19 7 4 8 25
7 Posušje 19 6 5 8 23
8 GOŠK 19 6 5 8 23
9 Željezničar 19 6 2 11 20
10 Tuzla City 19 5 4 10 19
11 Igman 19 6 1 12 19
12 Zvijezda 09 19 3 2 14 11